Κατάθλιψη

Γενικά

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος, αλλά και αρκετά εύκολα θεραπεύσιμη σήμερα. Για να ζητήσει όμως ο πάσχοντας τη θεραπεία, θα πρέπει ο ίδιος ή η οικογένειά του, να αναγνωρίσουν την κατάθλιψη. Τα πολλά πρόσωπα όμως που μπορεί να πάρει η καταθλιπτική νόσος στον άνθρωπο και η συχνότατη συνύπαρξη με άλλες ψυχικές διαταραχές, υποδεικνύουν την πολυπλοκότητα της πάθησης. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική, γιατί η θεραπεία της κατάθλιψης επιβάλλεται να αρχίζει από το πρώτο επεισόδιο. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες υποτροπών αλλά και μειώνεται η βαρύτητα της νόσου.

Η κατάθλιψη θεωρείται ως μια συνήθης ψυχοβιολογική αντίδραση στην ένταση. Κάθε άτομο αντιμετωπίζει υποχρεωτικά μια ποικιλία από εντάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του, διότι ο άνθρωπος είναι μια ψυχοβιολογική μονάδα που κάθε του σκέψη και συναίσθημα προκαλεί ανάλογη αλλαγή στη χημική σύσταση του νευρικού του συστήματος. Έτσι, γεγονότα όπως ιογενείς λοιμώξεις ή συναισθήματα κατάθλιψης συνοδευόμενα από σωματικά συμπτώματα συχνά αποτελούν απόρροια δυσάρεστων- για το άτομο- γεγονότων (θάνατος αγαπημένου προσώπου, χωρισμός κ. α).

Η υποτροπή και η μετάπτωση στη χρονιότητα είναι η πιθανότερη εξέλιξη σε ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο οδηγώντας σε χρόνια κατάθλιψη. Κάθε νέο επεισόδιο έχει την τάση να εμφανίζεται συχνότερα και τα νέα επεισόδια συχνά έχουν τα ίδια ή πιο σοβαρά συμπτώματα με τα προηγούμενα. Η τάση χρονικής επιδείνωσης αφορά όλες της διαταραχές της διάθεσης. Οι χρόνιες μορφές της κατάθλιψης υπολογίζονται περίπου στο 10%-30% των καταθλιπτικών διαταραχών.


Νευροανάδραση

Η Νευροανάδραση (Neurofeedback), αποτελεί μία στρατηγική μάθησης, η οποία καθιστά το άτομο ικανό να μεταβάλλει την εγκεφαλική του δραστηριότητα. Μέσω ειδικών λογισμικών και ηλεκτροεγκεφαλογραφικών συσκευών και σε μία σχετικά σύντομη χρονική περίοδο, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να αυξάνουν ή να μειώνουν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Η εφαρμογή της στις διαταραχές της διάθεσης (άγχος, κατάθλιψη, μελαγχολία κ.α.) τα τελευταία χρόνια έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η Νευροανάδραση δε συγκαταλέγεται στις εναλλακτικές μεθόδους – είναι μία συμπεριφοριστική μέθοδος και πιο συγκεκριμένα αποτελεί μία μορφή συντελεστικής εξαρτημένης μάθησης (operant conditioning) χωρίς την χρήση φαρμακευτικής αγωγής.


Χαρτογράφηση εγκεφάλου: Προσδιορισμός των προβληματικών περιοχών στον εγκέφαλο

Μια διαδικασία αποκαλούμενη χαρτογράφηση εγκεφάλου (μέσω ποσοτικού ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος qEEG) μπορεί να προσδιορίσει τις προβληματικές περιοχές του εγκεφάλου σας και να βοηθήσει να στοχεύσει η Νευροανάδραση στην παρέμβαση στις περιοχές που την χρειάζονται πιό πολύ.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χαρτογράφησης του εγκεφάλου. Ορισμένα μοτίβα ενεργοποίησης σε έναν χάρτη εγκεφάλου είναι επίσης γνωστά να συσχετίζονται ιδιαίτερα με την κατάθλιψη.


Διδάξτε τον εγκέφαλό σας

Όταν υπάρχουν καταθλιπτικά χαρακτηριστικά, τα μέρη του εγκεφάλου,που λειτουργία τους είναι να κρατούν κάποιον σε καλή διάθεση, υπολειτουργούν. Η Νευροανάδραση εκπαιδεύει τον εγκέφαλο, ώστε αυτά τα κρίσιμα κέντρα να λειτουργήσουν καλύτερα.

Τα φάρμακα δεν εκπαιδεύουν κάποιον πώς να αποκτήσει καλύτερη διάθεση, ευεξία και να είναι ευτυχισμένος. Η Νευροανάδραση μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό να μάθει πώς να κάνει ακριβώς αυτό με την πάροδο του χρόνου

Το κλειδί είναι η εξάσκηση. Το κεντρικό νευρικό σύστημά μαθαίνει πώς να αυτορυθμίζει την κατάσταση του εγκεφάλου (και άρα και τη διάθεση) και με την πάροδο του χρόνου και των συνεδριών, αυτή η διαδικασία γίνεται αυτόματη.


Λιγότερα φάρμακα;

Καθώς ο εγκέφαλος μαθαίνει να μειώνει τα καταθλιπτικά χαρακτηριστικά, απαιτείται γενικά μικρότερη φαρμακευτική αγωγή. Κατά αυτόν τον τρόπο, η εκμάθηση αυτής της μόνιμης ικανότητας αυτορύθμισης μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσει την εξάρτηση από τα φάρμακα.

Έχουμε βοηθήσει πολλούς ασθενείς να μειώσουν δραστικά την λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Η Νευροανάδραση διαδραματίζει συχνά έναν σημαντικό ρόλο στο να μειωθεί η χρήση των φαρμάκων. Πολλοί πελάτες που έχουν εκπαιδεύτει με παρέμβαση Νευροανάδρασης, αναφέρουν λιγότερες ενοχλήσεις, το μυαλό τους να είναι πιό ήρεμο καθώς και να μπορούν να διατηρούν τη διάθεσή τους σε υψηλότερα επίπεδα πιο εύκολα και για περισσότερο χρόνο.


Σημείωση: Δεν υποστηρίζουμε τους ασθενείς που σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς ιατρική συμβουλή. Αν σταματήσει κάποιο φάρμακο απότομα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, άρα η κατάλληλη ιατρικά εποπτευμένη απεξάρτηση από την φαρμακευτική αγωγή είναι επιτακτική.