Peak Performance

Εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη ανησυχία ή το υπερβολικό άγχος επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία της προσοχής και συγκέντρωσης στους στόχους που καλούμαστε να επιτύχουμε. Γι’ αυτό το λόγο και παρουσιάζονται τόσες πολλές διακυμάνσεις στην απόδοση , οι οποίες οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα άγχους που συνήθως πηγάζουν από τις απαιτητικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν διευθυντικά στελέχη με υψηλής ευθύνης θέσεις, αθλητές και καλλιτέχνες υψηλών επιδόσεων.

Η αυξημένη απόδοση στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας υψηλού επιπέδου χαρακτηρίζεται από επαρκή επίπεδα συγκέντρωσης, με λίγη συνειδητή προσπάθεια. Αυτή η «βέλτιστη» κατάσταση όπου μια σύνθετη δραστηριότητα γίνεται χωρίς συνειδητή σκέψη, αναφέρεται ως το να είμαστε στη «ζώνη βέλτιστης λειτουργίας».

Αντίθετα, το χαμηλό επίπεδο ικανοτήτων ή η χαμηλή απόδοση σχετίζονται με την ανεπαρκή λειτουργία των μηχανισμών της προσοχής , που χαρακτηρίζεται από περισσότερο συνειδητή και έντονη προσπάθεια. Στα αθλήματα, για παράδειγμα, αυτό συχνά οδηγεί σε μυϊκό αποσυντονισμό πριν και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης. Παρομοίως, το περιεχόμενο, η ποιότητα, και η ροή του λόγου ενός ανώτερου επιχειρησιακού στελέχους σε ευρύ κοινό επηρεάζεται έντονα από την προσβασιμότητά του στις νοητικές πηγές πληροφοριών.

Εάν τα διευθυντικά στελέχη ή οι υψηλών επιδόσεων αθλητές επιθυμούν να εκπληρώνουν τους υψηλούς στόχους τους , πρέπει να εκπαιδευτούν στο να διαχειρίζονται το επιπρόσθετο στρες που δημιουργείται λόγω των απαιτήσεων του επιπέδου τους. Αρχικά λοιπόν, πρέπει να αποκτήσουν επίγνωση των αντιδράσεών τους στο στρες. Χρειάζεται να δουλέψουν στο να αποκτήσουν ένα επαρκές επίπεδο αυτοδιαχείρισης, το οποίο θα ενδυναμώσει την ικανότητά τους να μείνουν επικεντρωμένοι στο στόχο τους, παρά τις αντιξοότητες.


Η εκπαίδευση Peak Performance βοηθά στην επίτευξη αυτοδιαχείρισης μέσω:

• της αποσαφήνισης και της δέσμευσης στο στόχο

• της γρήγορης επίτευξης μιας εσωτερικής κατάστασης ηρεμίας κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων

• της ανάπτυξης μιας εσωτερικής αίσθησης ελέγχου

• τη καλλιέργειας αισιοδοξίας


Πώς συμβάλλει η Νευροανάδραση για Διευθυντικά Στελέχη, Αθλητές, Καλλιτέχνες

Η Νευροανάδραση βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες ώστε να επιτευχθεί συγκέντρωση, προσοχή και εγρήγορση. Βελτιώνοντας τις συγκεκριμένες νοητικές λειτουργίες , δίδεται η δυνατότητα στα άτομα να ελαχιστοποιήσουν τις νοητικές διαστρεβλώσεις που δημιουργούνται εξαιτίας του άγχους και να ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η νευροανάδραση μπορεί πιο συγκεκριμένα να συμβάλλει σε:

• Εδραίωση βέλτιστων εργασιακών συνηθειών • Αυξημένη συγκέντρωση • Ευκολότερη λήψη αποφάσεων • Μείωση πιθανότητας λάθους • Μείωση χρόνου απόκρισης • Βελτίωση οργανωτικών δεξιοτήτων • Αυξημένη δημιουργικότητα • Καταιγισμό ιδεών στην αναζήτηση λύσεων (νοητική ευελιξία) • Βελτίωση μνημονικής λειτουργίας • Επίτευξη γρήγορης εκμάθησης και διαχείρισης καθηκόντων • Βέλτιστη απόδοση κάτω από πιεστικές εργασιακές και συναισθηματικές συνθήκες • Αυξημένη παραγωγικότητα • Καλύτερος εστιασμός στο αντικείμενο • Ενδυνάμωση της μακροχρόνιας απόδοσης • Συναίσθημα ευεξίας • Αυξημένη αυτοπεποίθηση • Καλύτερος αυτοέλεγχος • Βελτιωμένη αυτεπίγνωση • Ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης • Βέλτιστη διαχείριση επικοινωνιακών καταστάσεων, ή στρεσογόνων καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων, ή εργαζομένων και εργοδοσίας

Τα σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά δεδομένα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκπαίδευση μέσω Νευροανάδρασης, αποδεικνύουν επιστημονικά πλέον την επίτευξη της αυτοδιαχείρισης σ΄αυτούς τους τομείς. Μ΄αυτό τον τρόπο, τα διευθυντικά στελέχη, οι αθλητές και οι κορυφαίοι καλλιτέχνες απολαμβάνουν τα οφέλη από την επαρκή διαχείριση του στρες, τις βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες (π.χ. δείκτης νοημοσύνης, μνήμη, συγκέντρωση), τη συναισθηματική ευελιξία, την επαγγελματική απόδοση, την παραγωγικότητα και την ευεξία.


Ειδικά για τον αθλητισμό

Είτε είστε επαγγελματίας αθλητής, ή θέλετε απλά να επιτύχετε την βελτίωση του γνωστικού σας αυτοελέγχου για κορυφαίες επιδόσεις, η νευροθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να φθάσετε σε νέα επίπεδα απόδοσης, όχι μόνο για μερικές εφήμερες στιγμές, αλλά συχνότερα, και για πιο μεγάλες περιόδους, από ότι έχετε επιτύχει ως τώρα.

Η πρωταθλήτρια κόσμου ιταλική ομάδα ποδοσφαίρου ανακάλυψε πρόσφατα ακριβώς αυτό όταν εστίασαν στην επανεκπαίδευση της σκέψης τους με το να χρησιμοποιήσουν την Νευροανάδραση (Νeurofeedback), μαζί με άλλες γνωστικές τεχνικές ανακατασκευής, σε ένα γυάλινο δωμάτιο που έγινε γνωστό ως «δωμάτιο του νου». Η χρήση αυτών των μεθόδων νοητικής εκπαίδευσης προσέλκυσε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, όταν κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006, το οποίο κατά ένα μεγάλο μέρος απέδωσαν στην χρήση της Νευροανάδρασης

Η Νευροανάδραση συνέβαλε στο να βοηθήσει αυτούς τους αθλητές να ελευθερωθούν από την πίεση και το άγχος λόγω της αυτοκριτικής και των όποιων αποτυχιών του παρελθόντος. Ενώ πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν την θετική απεικόνιση για να μεγιστοποιήσουν την εστίασή τους στο επιθυμητό αποτέλεσμα, η Νευροανάδραση πηγαίνει ακόμη παραπέρα. Μια συσκευή λαμβάνει ανατροφοδότηση από τα εγκεφαλικά κύματα του αθλητή και τον επιβραβεύει όταν επιτυγχάνει τον γνωστικό αυτοέλεγχο για κορυφαίες επιδόσεις, ενώ αφαιρεί την ανταμοιβή όταν παρουσιάζονται αυξημένα επίπεδα άγχους.

Στο «δωμάτιο του νου» οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές επέλεξαν για ανταμοιβή το να κάνουν ένα ρομπότ στον υπολογιστή να τρέχει χρησιμοποιώντας μόνο τα κύματα του εγκεφάλου τους. Μετά από αυτήν την άσκηση, συνέκριναν τις ταχύτητες που καθένας είχε επιτύχει. Απεδείχθη ότι ήταν αδύνατο να κάνουν το ρομπότ να τρέξει γρηγορότερα προσπαθώντας συνειδητά, παρά μόνο χαλαρώνοντας και επιτυγχάνοντας τα επιθυμητά κύματα εγκεφάλου.

Η σημασία απόδοσης σε μία κατάσταση ηρεμίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα προφανής κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου γεγονότος όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Νευροανάδραση βοηθά στον γνωστικό έλεγχο τόσο του άγχους όσο και της συγκέντρωσης και βοηθά τους αθλητές να φθάσουν σε εκείνη την κατάσταση της αυξημένης διαίσθησης, της δημιουργικότητας, και της ενέργειας όταν την χρειάζονται πιο πολύ.

Ο καθηγητής Bruno De Michelis (συντονιστής της εκπαίδευσης με Νευροανάδραση της AC Milan) λέει ότι ένα τρομερό ποσό της ενέργειας στα παιχνίδια ποδοσφαίρου σπαταλιέται επειδή οι παίκτες χάνουν τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των σημαντικών στιγμών.

Η κατοχή της δυνατότητας να αποκλείει κάποιος τους διασπαστές της προσοχής κατά τη διάρκεια του ανταγωνισμού είναι ένα από τα άγια δισκοπότηρα του αθλητισμού. Μεγάλα διεθνή αθλητικά περιοδικά θεωρούν ότι η ικανότητα να υπάρξει η μέγιστη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των αγχωτικών στιγμών δίνει στους αθλητές το υπέρτατο πλεονέκτημα και διαχωρίζει τους καλούς από τους άριστους.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, μελέτες σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά και περιοδικά Νευροψυχολογίας έχουν εστιάσει στη Νευροανάδραση. Η Καναδική Ομοσπονδία αντισφαίρισης χρησιμοποιεί πλέον την Νευροανάδραση στου 20 καλύτερους νέους παίκτες της. Παράλληλα το πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ και Εθνικό Ινστιτούτο Προπονητικής του Μόντρεαλ έχουν εισαχθεί σε μια πενταετή μελέτη, χρησιμοποιώντας Νευροανάδραση στους 80 κορυφαίους αθλητές της περιφέρειας σε όλα τα αθλήματα.